Trenutno pregledavate Održano predstavljanje Segetskih zbornika

Održano predstavljanje Segetskih zbornika

  • Kategorija objave:Vijesti

U sklopu trodnevne priprave za blagdan Gospe od Ružarija, zaštitnice župe Seget, u subotu 30. rujna 2023. godine u 19,00 sati, u župskoj crkvi u Segetu Donjem  održano je predstavljanje 1. i 2. sveska Segetskog zbornika.

U proteklih nekoliko godina, uredništvo zbornika u sastavu: don Nikola Galov, Lucija Benyovsky, Ivan Grga, Ivan Pažanin i Špiro Jadrić, pripremilo je i izdalo dvije knjige zbornika radova vezanih za Seget.

Na ukupno preko 1.500 stranica, prikupljen je i tiskan 81 rad o Segetu i okolici, s temama iz povijesti, crkvenog života, prirodnih obilježja, demografije, graditeljstva, arhitekture, arheologije, kulture, umjetnosti, običaja i etnografije. Posebna vrijednost ovih izdanja, što su se u mnogim radovima, od zaborava sačuvali mnogi običaji starih stanovnika Segeta. Glavni urednik obaju zbornika je Ivan Pažanin.

Knjige su predstavili:

Danka Radić, dr. sc.

Lucija Benyovsky, mr. sc.

Ivan Pažanin, mag. iuris

Hania Mladineo Mika, viša knjižničarka.

Glavni urednik Ivan Pažanin je, u svom govoru, posebno zahvalio župniku Nikoli Galovu, koji je dao inicijativu za ovo izdanje i svesrdno pomagao uredništvu, te u svojstvu nakladnika i uz pomoć donatora, osigurao novčana  sredstva za izdavanje ovih, za Seget značajnih knjiga.

U prigodnom glazbenom programu nastupili su:

Luka Jadrić, violina

Vinko Buble, orgulje

Vid Dodig, orgulje

Klapa „Seget“